In deze topic hebben we het genoegen gehad de VZ-58 TACTICAL .223 Rem van Chzech Small Arms te testen, hoewel het wapen al enigste jaren oud is, is het toch de moeite het eens nader te bekijken. Aan het uitzicht van dit wapen te zien denken velen dat het een om een AK-47 gaat maar niets is minder waar, het enigste wat dit wapen gemeenschappelijk heeft met de AK-47 is het patroon  7.62 x 39mm. Eigenlijk heeft dit wapen meer gemeenschappelijke kenmerken met de Walther P38’s, Beretta 92’s, Brens en Glocks dan met de AK-47.

Design

Laten we eerlijk zijn, het design van de VZ 58 TACTICAL behoort niet tot de mooiste van de klas. Hoewel het doorzichtige magazijn van het wapen een toffe feature is kon de rest van het wapen iets mooier afgewerkt worden. Alles is vrij robuust gemaakt wat het geheel uiteraard wel stevig maakt, alleen is er geen aandacht gegeven aan de fijne afwerking.

Handling

Met zijn 2,75 kg (zonder magazijn) valt het gewicht van de VZ 58 zeer goed mee. Het wapen beschikt over een uitschuifbare kolf zodat deze voor ieder gestalte naar eigen wens kan aangepast worden. Het wapen is voorzien van een manuele veiligheid die aan de rechterzijde zit. Groot minpunt van de positie van de veiligheid is de plaatsing, deze is niet in 1 vloeiende beweging te bedienen. Aangezien we met een 7.62 x 39 mm kaliber vuren is een grote vormspanning noodzakelijk om doeltreffende resultaten te halen. Dit kan ten koste gaan van gebruiksgemak, maar geef toe, dit hebben we toch allemaal over om met een leuk kaliber zoals de 7.62 te vuren ?

Om het magazijn op de rifle te plaatsen moet er eerst het voorste gedeelte in het wapen geschoven worden en dan pas de rest. Handig is om eerst de nieuwe lader ter hand te nemen, deze op de lege lader te plaatsen en zo te wisselen. Door het moeilijk invoeren van de lader kan dit ten koste gaan van de handling snelheid.

accuracy

Wij schoten met de VZ met een red dot erop bevestigd. De red dot was afgesteld op een afstand van 25 meter. Het hoeft niet gezegd te zijn dat bij vuren op 25 meter wij een mooie groepering konden schieten. Nadeel van de red dot is dan wel weer dat bij het afwijken van de geijkte afstand he tresultaat niet meer hetzelfde is. Dit ligt uiteraard niet aan de VZ maar aan de red dot.

SPECS

Caliber 7.62 x 39 mm
Muzzle velocity 560 – 570 m/s
Number of grooves in barrel 4
Overall length of rifle with stock extended 645 mm
Overall length of rifle with stock folded 435 mm
Barrel length 190 mm
Length of sight line 155 mm
Extent of rear sight from 100 to 500 m
Width of rifle 59 mm
Height of rifle with magazine 170 mm
Practical rate of fire 40 shots/min.
Maximum range of fire 1,800 m
Lethal effect of projectile 1,800 m
Weight of rifle (without magazine) 2.75 kg
Weight of rifle with loaded magazine 3.43 kg
Weight of empty magazine 0.19 kg
Weight of full magazine 0.68 kg
Trigger pull 2.5 – 2.7 kg (24.5 – 26.5 N)

CSA – SA VZ.58 STATS

Accuracy
Durability
Handling & Mobility
Pricing

Deel dit artikel

banner webshop